Jururawat Masyarakat Ke Jururawat Terlatih (KPSL)



Hai...apa khabar? Sihat ke? Alhamdulillah...Sy nak Share kat Semua Khas bagi Jururawat Masyarakat. Oleh kerana  keja saya menyelia perkhidmatan Jururawat Masyarakat, jadi tak salah sy nak kongsi kat blog apa2 berkaitan dengan Jururawat Masyarakat. So,hari ni sy nak share pasal KPSL.(Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) Jururawat Masyarakat boleh tak mohon KPSL ni? Boleh dan sgt digalakkan lagi. So, oleh kerana ramai sgt bertanya mcmna nak mohon? mcmna nak dapat? kenapa sehingga sekarang masih tak dapat? So saya pun pegi lah merujuk kepada yang lebih senior dan tahu pasal mende ni. Sy pegi Jumpa Matron (Penyelia Jururawat) dia kata mcm ni ;

  • Korang mesti Lulus SPM, sekurang2nya 7 kredit..Kalau ada STPM lagi bagus dan yg penting mesti LULUS BM
  • Tempoh Perkhidmatan 7 Tahun ke atas
  • Umur dalam lingkungan 29-38 ( Maybe die penah temuduga kot...so die tetapkan umur mcmni..nak cari yg senior2)
  • Bebas dari Tindakan Tatatertib
Dah rujuk kat Matron...sy google lagi...dan jumpa mende ni

 SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM (SOALAN LAZIM)
Kalau rasa2nya layak nak mohon KPSL ni. Korang boleh lah daftar kat SINI

Selamat berjaya!!!!

Comments

  1. jemput jalan2 :)

    http://noraqilahjohari.blogspot.com/2013/01/angkuhnya-dirimu.html

    ReplyDelete
  2. lama nya nk tnggu<,,ada yg 2 ,3 thn keja da dpt pnn

    ReplyDelete
  3. Mcm mana aply ya..msuk apa?

    ReplyDelete
  4. ya..kdg2 cian jugak ngan JM yg dah tggu lama

    klu nak apply klik dekat atas tu..yg sy bg BOLD SINI kaler Pink

    ReplyDelete
  5. JM masih menyerlah peranan mereka kat KD/KK/atau MCH unit/wad bersalin....

    Tapi perlu diingat sesuatu perubahan besar perlu dilakukan oleh para pemikir JM...buat satu post mortem tugas dan halatuju masa depan mereka..

    Jadikan apa yang berlaku dan akan berlaku sebagai batu loncatan untuk menambah baik profesion JM itu sendiri, tiada orang lain yang boleh membantu, kecualilah para penjawat jawatan JM itu sendiri...

    Salah satu yang boleh dibuat kertas kerja adalah menaik taraf sijil JM kepada Diploma...JM tetap JM, tidak usah nak tukar profesion jadi PPP atau JT..biarlah JM dengan identitinya sendiri, tapi yang penting taraf sijil itu ditambah taraf sebagai Diploma.

    Bagi JM yang dah dapat gred U26 (5 tahun pad gred tersebut) bagilah satu 'penganugerahan' khas, mereka boleh dinaik serap ke Diploma skill (U29)..seperti mana PPP & SN yang sekarang ni yang tiada degree tapi dah pada gred U36 mereka boleh naik ke U41/U42...

    Bagi JMU19 - berilah mereka kursus anjakan selama 6 bulan untuk membolehkan mereka ditempatkan pada skill gaji JMU29..

    Begitu juga dengan JM U24...mereka pula diwajibkan mengikuti kursus selama 3 bulan untuk membolehkan mereka menjawat skill JMU29

    Bagi kursus asas untuk JM pula..tempoh 2 1/2 tahun sekarang bolehlah ditambah kepada 3 tahun, dengan penambahbaikan kepada kursus dan program yang diberikan. Dengan itu bilamana mereka keluar nanti, jawatan JM gred U29 semestinyalah dalam tangan..

    siape setuju ni..

    ReplyDelete
  6. tengah tggu result utk iv baru2 ni...harap2 ada rezeki...huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts